Neem jij werkstress mee naar huis?

Wij Nederlanders zeggen het allemaal: werkstress moet je daar laten, maar dat doen we niet. Waarom? Omdat dat niet kan, dat is onmogelijk. Je bent nooit twee verschillende personen, je bent één. Hoe gaan we dan om met werkstress? Het gevaar is om te generaliseren met een standaard aanpak of een wonder oplossing, want die bestaat niet. Iedere situatie is bijzonder en uniek. Dus, hoe hiermee om te gaan?

Het onderwerp is werkstress, stress die gerelateerd is aan je rol, functie en de prestatie die je moet leveren. Moet leveren, want in de relatie tot je arbeidsovereenkomst ligt de verplichting om te presteren. Ook zzp’ers (ondernemers) hebben nagenoeg dezelfde prestatieverplichting maar dan naar hun opdrachtgever. Belangrijk is om te beseffen wat die verplichting exact inhoud. Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat je goed weet wat er van je wordt verwacht. Als Mindcoach gebruik ik het boek van Annita Rogier “Handboek coachen bij stress en burn-out” als richtlijn en naslagwerk. En ik gebruik ook mijn ervaring, na jarenlang met plezier te hebben gewerkt in stressvolle situaties.

In het begin is er nog geen stress, maar druk. Die druk is het eerste signaal. Daarna kan druk het begin worden van stress. Er is ook een begin van stress, dat gezonde stress wordt genoemd. Gezonde stress helpt je om uitdagingen te kunnen overwinnen, bijvoorbeeld doordat je lichaam adrenaline aanmaakt om scherper te worden en om beter te kunnen presteren. Maar geestelijke en/of lichamelijke signalen zijn belangrijk en dien je serieus te nemen. Want, langdurige werkstress kan leiden tot overspanning of een burn-out.

Mijn ervaring en kijk op overspannen zijn en een burn-out is dat je op een punt in je leven beland bent dat je een kans biedt. Het is niet alleen negatief. Je geest en lijf geven jou het signaal af dat, als je wil groeien, je eerst een stap terug moet doen, want je loopt jezelf voorbij, je gaat over je eigen grenzen heen. Wat dieper ligt kan zijn te weinig zelfkennis, acceptatie van wie je eigenlijk bent, jezelf afwijzen en uiteindelijk te weinig zelfliefde. Het is interessant te onderzoeken wat jouw externe en interne stressoren (oorzaken van stress) zijn.

Om niet te lang van stof te zijn adviseer ik je om bij jezelf na te gaan wat je belangrijker vindt; je gezond ontplooien of pijnlijk groeien. Groeien bij een burn-out is, voor mij en in essentie, een proces van de “ik” die bewust wordt van zijn grenzen, karakter en persoonlijkheid. Het boek van Annita Rogier en de whitepaper “Stress en Burn-out” van a.s.r. kan ik aanraden voor mensen die tijdig in zichzelf kunnen en willen investeren, voordat het te laat is. En als je in een overspannen of burn-out situatie bent beland, is het inschakelen van een coach één van de oplossingen.

Maar doe het vooral voor jezelf, omdat je het waard bent.

Van de whitepaper “Stress en Burn-out” van a.s.r.

Stress, overspannen en burn-out: de verschillen

De termen stress, overspannen en burn-out worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl ze toch wezenlijk verschillen. Een organisatie die gespecialiseerd is in arbeidsgerelateerde psychologische gezondheid ontwikkelde het Shared Ambition (https://www.sharedambition.com/producten/) model waarin de verschillende fases richting een burn-out duidelijk in kaart zijn gebracht.

Journey of the Mind

Om te songtekst van Ryso mee te lezen dien je de ondertiteling van Youtube aan te zetten door op 

te klikken.