De Darmrevolutie

Een van mijn overtuigingen is dat wij, als gewone mensen, meer kunnen dan we onszelf voor houden. Dat als we onszelf echt inzetten en onze grenzen weten te verleggen, we resultaten kunnen bereiken die we nooit hadden durven dromen. Dat wat de wetenschap nog niet kan verklaren soms binnen handbereik ligt als we er voldoende aandacht aan besteden.

Dat we onszelf kunnen ontstijgen en bijzondere ontdekkingen aan het licht kunnen brengen. Ben je bereid om verder te onderzoeken wat je in leven positief kan veranderen? Wil je je verdiepen in de wereld van de wetenschap maar dan op een begrijpelijke manier? Geloof je dat een leefstijl verandering het verschil voor je kan uitmaken? Zet dan Jacqui Bolt op je “things to do” lijst.

Jacqui Bolt is het levende bewijs. Haar verhaal is te lezen op haar website; www.darmrevolutie.nl

Wat mijn interesse heeft, is het feit dat Jacqui een belangrijke rol vervult in de maatschappij, namelijk van medisch journalist. Maar wat houdt dat in? Wat kun je er mee als consument? En wat wil Jacqui bereiken? Dat probeer ik hieronder te beantwoorden tijdens een gesprek met Jacqui.

Jacqui, zou je willen uitleggen wat je doet? En wat is je rol als Medisch journalist?

“Ik pluis allerlei wetenschappelijke onderzoeken uit die iets te maken hebben met de relatie tussen microben in onze darmen en de rest van het menselijk lichaam. En die nieuwe inzichten die ik daarmee opdoe beschrijf ik op mijn website. Er is namelijk zo ontzettend veel onderzoek gedaan naar deze materie en er wordt nog steeds heel veel onderzoek verricht over dit onderwerp. Er is dus al een hoop kennis voorhanden. Alleen zit die kennis verstopt in saaie wetenschappelijke onderzoeken, die ook nog eens volstaan met vakjargon. Maar dit is wel kennis die echt belangrijk is voor mensen met een aandoening, maar die niet bij die mensen terechtkomt. Mijn doel is daarom om de resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken in een begrijpelijke taal op te schrijven en online te publiceren, zodat iedereen die daar wat aan heeft dat kan lezen. Met de informatie die ik bied op mijn website, kunnen lezers dan zelf de keuze maken wat zij met die informatie willen of kunnen doen.” 

Wat denk je en wat verwacht je dat de lezer er mee kan?

“Ik hoop dat de lezer dan meer kennis en inzichten heeft om zelf goede keuzes te maken voor zijn/haar gezondheid. Welke keuze de lezer uiteindelijk maakt is aan hem/haar.”

Verwacht je dat mensen hun leven kunnen verbeteren? Zou de informatie op jouw website iemands leven kunnen redden?

“Dat is een lastige vraag. Ik weet dat ik zelf zo gedisciplineerd ben om mijn dieet en leefstijl aan te passen. Maar iemand die naast een drukke baan en ook nog jonge kinderen heeft, ziet het misschien niet zitten om zijn/haar leefstijl om te gooien en slikt dan misschien liever een pilletje. Bovendien kan een leefstijlverandering meer stress opleveren en stress is ook iets wat je voor de gezondheid van je darmen wilt vermijden. Daarnaast zijn er ook slechte gewoontes die ontzettend moeilijk zijn om te veranderen, zoals het stoppen met roken. Maar ja, waar een wil is, is een weg. 

Of de informatie op mijn website levens kan redden? Ik laat de wetenschap spreken en uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt in ieder geval dat de gezondheid van mensen er op vooruit gaat wanneer zij bepaalde voedingsmiddelen nemen of hun leefstijl verbeteren.” 

Hoe zie je de rol van de medisch journalist? De wetenschap ontleden, ontrafelen en aanbieden als vervanging of aanvulling op medicijnen? Als bruikbare kennis?

“Ja precies dat, wetenschappelijke onderzoeken ontrafelen, de resultaten aan elkaar verbinden en mensen kennis bieden, zodat mensen zelf aan de hand van deze kennis meer de regie over hun gezondheid in eigen handen kunnen nemen. Het zou fantastisch zijn als mensen dan geen medicatie meer nodig hebben. Zeker omdat veel medicatie of bepaalde ingrepen de nodige bijwerkingen met zich meebrengen. Zelf probeer ik mijn leefstijl aan te passen voordat ik een pilletje slik. En ik ben nu gelukkig medicatievrij. Maar in sommige gevallen is het wel raadzaam om medicatie te blijven nemen. Er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken die bepaalde voeding of leefstijlfactoren uittesten terwijl de proefpersonen daarnaast hun medicatie blijven nemen. In zulke gevallen is de medicatie dus niet zaligmakend en kunnen de mensen de kwaliteit van leven verder verbeteren met voeding of andere leefstijlfactoren.”

Waarom ben je zo gefocust op de darmen en niet bijvoorbeeld de hersenen?

“Ik heb zelf een hersenziekte. Maar de hersenen hebben een relatie met de darmen. En terwijl ik wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen MS en de darmen aan het lezen was, kwam ik erachter dat de darmen, en dan vooral de kleine beestjes die in de darmen leven, een grote rol spelen bij allerlei aandoeningen die op het eerste gezicht niks met de darmen te maken lijken te hebben. Dat vind ik ontzettend fascinerend. De werking van het menselijk lichaam is al ontzettend complex, maar dat er dan nog in het menselijk lichaam weer andere organismen leven die een rol spelen in de werking van het lichaam, is uitermate interessant.” 

Ik begrijp dat je iets aanbiedt en voor niets. Wat is je verdienmodel?

“Ik heb een donatieknop op mijn website, zodat mensen die mijn artikelen nuttig vinden, mij daarvoor kunnen bedanken. Ik krijg ook regelmatig aanbiedingen van sponsors om een advertentie of een link op mijn website te plaatsen zodat zij hun product beter kunnen verkopen. Maar ik sla deze aanbiedingen standaard af omdat ik mijn informatie transparant wil houden. Als ik bijvoorbeeld het gunstige effect van kurkuma noem, dan noem ik dat omdat ik in een wetenschappelijk artikel heb gelezen dat dat goed is voor de darmen en niet omdat ik geld krijg van een bedrijf die via mijn website kurkuma supplementen wil verkopen. 

Ik sta er open voor om samen te werken met de academische wereld, als zij graag met mij samen willen werken. Maar voorlopig heb ik nog een dagtaak aan het doornemen en hertalen van alle bestaande wetenschappelijk onderzoeken. Het zijn er namelijk echt enorm veel.” 

Ben je een game-changer?

“Poeh, dat is een pittige vraag. Ik duik wel echt diep in de stof en probeer me ook echt vast te bijten in de onderwerpen, waardoor mijn artikelen hopelijk een inhoudelijke meerwaarde hebben. Zodra er weer nieuwe wetenschappelijke inzichten komen of één van de onderzoeken die ik noem, wordt tegengesproken door nieuwe onderzoeken, dan pas ik ook mijn artikelen aan. Ik vind het belangrijk dat de informatie klopt. Als het namelijk niet klopt, zullen mijn lezers er ook niet zoveel aan hebben.”

Sluitwoord

Met veel bewondering neem ik voor nu afscheid van Jacqui. Er zijn mensen die ongemerkt ontzettend veel werk verzetten om de wereld beter te willen maken. Mijn overtuiging is dat we meer mensen nodig hebben zoals zij. Dappere en ver vooruitstrevende idealisten met een missie. Een missie die uitnodigt om weer de leider te worden van je eigen leven. Want leefstijl verandering is niet makkelijk, is niet eenvoudig, is niet simpel… maar dat kan, dat heeft ze bewezen. En er is nog meer op komst… Jacqui haar ontwikkeling is nog maar net op gang gekomen.

Journey of the Mind

Om te songtekst van Ryso mee te lezen dien je de ondertiteling van Youtube aan te zetten door op 

te klikken.